Kiselgur för hästar

Kiselgur används ibland som ett kosttillskott för hästar, och det finns flera anledningar till detta. Det kan vara för att förbättra matsmältning, stärka benvävnad eller som naturligt avmaskningsmedel. I den här artikeln får du mer information om kiselgur och användning på bland annat hästar.

Det bör noteras att medan vissa ägare och uppfödare svär vid användning av kiselgur som ett kosttillskott för hästar, är den vetenskapliga dokumentationen begränsad. Det är viktigt att noggrant undersöka produktens kvalitet och säkerhet, och om möjligt, rådgöra med en veterinär innan du börjar med någon ny form av kosttillskott till din häst.

Det finns olika typer av kiselgur, inklusive de som är avsedda för industriellt bruk, och det är avgörande att använda en produkt som är lämplig och säker för djur.

4 anledningar till användning av kiselgur i djurhållning

Kiselgur används inom djurhållning av bland annat hästar och höns. För fåglar är det främst som puder ifall hönsen drabbats av hönskvalster. Till hästar ges det som kosttillskott och då är det främst de här anledningarna som föranleder bruket:

  • Parasitkontroll: En av de mest traditionella användningarna är som en naturlig avmaskningsmedel för att hjälpa till att kontrollera invärtes och yttre parasiter. De mikroskopiska partiklarna i kiselgur kan skada det yttre skyddande lagret av vissa typer av parasiter, vilket leder till att de torkar ut och dör.
  • Förbättring av hov och päls: Kisel är en viktig komponent för kroppens produktion av kollagen, ett protein som är viktigt för hår, hud, och hovar. Därför kan kiselgur möjligen bidra till att förbättra hästens päls och hovkvalitet.
  • Matsmältning: Kiselgurs höga absorptionsförmåga kan också hjälpa till att binda fukt och därmed bidra till en bättre matsmältning, även om vetenskapliga bevis för detta är begränsade.
  • Källa till kisel: Kisel är en mikronäringsämne som spelar en roll i bildandet av benvävnad. Tillskott av kiselgur kan därför vara av intresse för att stödja hästens skelettstruktur, särskilt hos unga växande hästar.